Verschillende Soorten Handwerken & Fiber Art - Daily Macramé

Verschillende Soorten Handwerken & Fiber Art

Breien, haken, macrame en weven.


Fiber art
, weer zo’n chic woord. Simpeler gezegd definieert fiber art alle handtechnieken waarbij vezels, stof en garen worden gebruikt om kunst te maken, in het Nederlands dus vezelkunst – denk hierbij aan breien, haken, macrame en weven.

Er zijn tegenwoordig duizend en één dingen die je kan maken met verschillende soorten vezels. De meest gebruikte vezels voor fiber art zijn; garen, wol, katoen, draad, zijde of linnen. Heel, heel lang geleden werden deze handtechnieken natuurlijk ook al gebruikt, alleen voor heel andere doelstellingen. Garen en stoffen werden gewonnen uit planten en dieren en werden gebruikt om kleding te maken en om te overleven. Handwerk is in deze tijd compleet overgenomen door fabrieken, robots en machines en is dus niet meer noodzakelijk om te overleven. Deze handtechnieken worden tegenwoordig voornamelijk vertaald in kunst en hobby’s.

Nu in deze corona periode is iedereen natuurlijk op zoek naar een hobby en hoe leuk is het als je met deze hobby ook nog je huis kan decoreren, met je eigen handwerk. Fiber art is voor iedereen, ook al heb je nog nooit een bolletje wol in je handen gehad, wees niet bang, het is niet moeilijk en voor je het weet ga je het nog leuk vinden ook en brei je ineens alle truien voor je kinderen of familieleden.

Welke soorten Handwerk & Fiber Art zijn er?

Oké, we weten nu wat Fiber Art inhoud, maar welke technieken zijn er eigenlijk, wat kan je er mee en welke soort techniek past het best bij jou en bij wat jij wilt gaan maken. In deze blog zul je op al deze vragen antwoordt krijgen, dus lees vooral lekker door 😉

De meest bekende soorten Fiber Art zijn breien, haken, weven en natuurlijk macrame. De overeenkomst van deze 4, is dat iedereen het kan leren, de één zal sneller te leren zijn dan de ander, maar elke is uniek en zal uiteindelijk iets moois creëren. Lees hieronder hoe deze technieken eruit zien en wat je er precies mee kunt doen.

1. Breien

Breien is, zoals veel mensen denken, niet alleen een hobby voor oudere vrouwen. Breien is net als weven één van de belangrijkste technieken om textiel te verwerken en wordt voornamelijk gebruikt om kledingstukken en accessoires te maken. Deze manier van garen verwerken wordt steeds populairder.

Wat is breien?

Simpel gezegd is breien een techniek waarbij twee (of meer) naalden worden gebruikt om textiel te maken. Breien kan je eigenlijk zo moeilijk maken als je zelf wilt. Het breiwerk creëer je door middel van de zogeheten breisteken. Verschillende steken creëren verschillende variaties in het breiwerk. Een aantal steken zijn: boordsteek, gerstekorrelsteek, tricotsteek, kantsteek en de patentsteek. Om een breiwerk te maken wordt vaak wol of katoen gebruikt. Truien, sjaals en andere kledingstukken en accessoires worden tegenwoordig met breimachines gemaakt en met de hand breien wordt voornamelijk gedaan als hobby.

breien-garen-handwerk

Beginnen met breien

Het breiwerk begint met het opzetten van de breisteken. Je zet een lus met een knoopje vast op de breinaald. Vervolgens kun je door een draai met het draad te maken, de andere steken op de naald zetten. Daarna kunnen de eerste steken op de naald worden gezet. Het bekende ritme van het steken van een breiwerk is als volgt: insteken – omslaan – doorhalen – af laten gaan. Dit heb je je oma vast wel eens horen zeggen en het klinkt heel ingewikkeld, maar als je dit eenmaal onder de knie hebt, kan je eigenlijk al beginnen aan je sjaal, trui of tas. Er bestaan verschillende breipatronen voor verschillende soorten ontwerpen. 

2. Haken

Haken is eigenlijk vrij gemakkelijk, wanneer je deze techniek eenmaal onder de knie hebt kun je eindeloze patronen maken. Haken is een techniek waarbij telkens lusjes door elkaar heen worden gehaald, of meer dan één. Je kunt met haken ook verschillende steken maken, net als met breien, echter gebruik je met haken maar één naald en een draad. Dit draad kan bestaan uit verschillende soorten garen, veel gebruikte garen voor haken zijn: acryl, katoen, textiel of wol. 

Haken wordt vooral gedaan als hobby en om kleine accessoires te maken. Denk hierbij aan, onderzetters, babykleertjes, sjaals, knuffels of armbandjes. Voor haken heb je niet per se een haaknaald nodig (wel als je bepaalde patronen wilt maken), haken kan ook met een draad en gewoon met je handen. Hierbij haal je ook steeds de ene lus door de ander.
haken-handwerk-diy

3. Weven

Weven ken je vast nog wel van die oude middeleeuwse films, waarin een klein oude vrouwtje achter zo’n groot weefgetouw zit en hele grote kleden aan het maken is. Nu ik kan je vertellen, weven bestaat ook inderdaad al heel erg lang. Het is een eeuwenoud ambacht, ongeveer 27.000 jaar geleden was men al mooie weefgetouwen aan het weven. Met deze techniek werden voornamelijk kleden, lakens en grote wand- en vloertapijten gemaakt.

Wat is weven?

Weven is het vlechten van tegenovergestelde draden. Er is een verticale rij en een horizontale rij met draden en deze worden door middel van weven, met elkaar vervlochten. Weven wordt vooral gedaan met wol, vlas, katoen of zijde. Weven is een vrij simpele techniek en er is weinig duur materiaal voor nodig.

Nee je hoeft niet zo’n gigantisch weefgetouw aan te schaffen, een weefgetouw kun je ook zelf maken, of kopen. Er zijn verschillende materialen waarmee je een weefgetouw zelf kunt maken, bijvoorbeeld met rietjes, karton of gewoon een stuk hout. Op YouTube kun je duizenden filmpjes vinden van hoe je zelf een weefgetouw maakt. Dit kan je zo groot maken als je zelf wilt.

wat-is-weven

Schering en inslag

Tijdens het weven zijn er twee belangrijke termen die je moet onthouden: schering en inslag. Schering is eigenlijk de ondergrond, dit zijn de draden die op je weefraam worden gespannen. De inslag is de draad waar mee wordt geweven, deze gaat telkens over en onder de schering heen. Hierdoor ontstaat er op een gegeven moment een mooie vlakte van geweven draden.

4. Macrame

Macrame is eigenlijk vergelijkbaar met alle voorgaande technieken, maar ook weer niet. Ja, lekker duidelijk. Kort gezegd is macrame een techniek waarbij je draden aan elkaar knoopt en door verschillende knopen te gebruiken ontstaan verschillende patronen.

macrame-patronen-en-pakketten

Wat is macrame?

Een macrame-knoop bestaat uit vier draden die naast elkaar liggen. Elk draad heeft een functie en moet op een bepaalde manier met de andere drie worden gevlochten. De buitenste draden worden gebruikt om de knoop mee te leggen en de binnenste draden worden gebruikt om de knoop rond te maken. Bij grote macrame-werken wisselen de binnenste en buitenste draden met elkaar en worden ze als het ware herverdeeld. De binnenste draden van de hogere rij worden dan de buitenste draden. Het meestgebruikte macrame koord is het 3 mm koord van Bobbiny.

Belangrijke knopen 

Bekende macrame knopen zijn: weitasknoop, cordonknoop, Turkse knoop, vierkante knoop, et cetera. Met deze verschillende knopen ontstaan verschillende ontwerpen en patronen. Dat maakt het heel gevarieerd. Macrame is vooral bekend om de plantenhangers en wandhangers die ermee worden geknoopt, maar tegenwoordig maakt men van alles en nog wat met deze techniek. Op onze website www.dailymacrame.nl vind je verschillende DIY-pakketten om te beginnen met je eerste macrame kunstwerk, ook voor beginners 😉.

Neem snel een kijkje in onze webshop en ga aan de slag!

Laat een reactie achter

Alle reacties worden gemodereerd voordat ze worden gepubliceerd

Uitgelichte producten

Bespaar 28%
Bobbiny Macramé Koord | 3 mm - Daily MacraméBobbiny Macramé Koord | 3 mm - Daily Macramé
Bobbiny Bobbiny Macramé Koord | 3 mm
+34
+33
+32
+31
+30
+29
+28
+27
+26
+25
+24
+23
+22
+21
+20
+19
+18
+17
+16
+15
+14
+13
+12
+11
+10
+9
+8
+7
+6
+5
+4
+3
+2
+1
AanbiedingsprijsVan €9,99 Normale prijs€13,90
Beoordelingen
Op voorraad